zondag 7 juli 2013

Gelukkig zijn het Joodse Feesten...

Gelukkig zijn het Joodse Feesten, want dat betekent dat ik als christen er niets mee hoef te doen. Dat is de algemene gedachtegang van veel christenen. Door dit te denken creëer je voor jezelf een veilige afstand. Het maakt dat je er kennis van kunt nemen, zonder er iets mee te doen.


Gods Feesten

Zijn het wel exclusief Joodse Feesten? Als we de Bijbel zelf lezen dan zegt God er het volgende over: 

Lev. 23:2
Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: De feestdagen van de HEERE, die u moet uitroepen, zijn heilige samenkomsten. Dit zijn Mijn feestdagen:


En vervolgens treffen we daar Zijn Feesten aan. God geeft door Mozes Zijn Feesten door aan het Joodse volk en zegt er expliciet bij dat het ZIJN Feesten zijn. Ze zijn van God. Het zijn dus geen Joodse Feesten, het zijn zelfs geen Bijbelse Feesten, nee, het zijn Gods eigen Feesten. 


Daar sta je dan...

Tja, daar sta je dan als christen. Wat nu? Wegwuiven? Wegtheologiseren?  Je zou kunnen zeggen dat we Gods Feesten wel vieren, maar dat ze gewijzigd zijn. Pasen wordt immers nog gevierd en dit stamt van Pesach af en pinksteren heeft toch haar wortels in het 'Wekenfeest'. Maar waar blijven dan de rest van Gods Feesten. 


Uitnodiging

Stel je voor dat je kinderen hebt en je voor één van je kinderen een kinderfeestje organiseert omdat hij jarig is. Je doet je best om van alles te organiseren. Je doet de inkopen, regelt een leuk uitje enz. Je hebt de uitnodigingen verstuurd en iedereen uitgenodigd die je kent. Op de dag dat het zover is blijft het stil. Niemand komt opdagen. Daar zit je dan, alleen met je taartje en je glas cola.
De volgende dag staat ineens iedereen bij je voor de deur. Ze hadden geen zin om gisteren te komen, maar hebben besloten om een dag later te komen. Je kind is natuurlijk helemaal blij met alle aandacht en alle cadeautjes, maar het is niet hetzelfde. Grote kans dat alles wat je had georganiseerd niet meer zo uit de verf komt, dan wanneer ze gisteren waren gekomen. De taart was al weg, de cola op en het uitje kon niet meer doorgaan. 

En zo is het ook een beetje bij de kerk. God heeft Feesten georganiseerd en iedereen is uitgenodigd. Alleen het grootste gedeelte van de gelovigen bepalen zelf wel wanneer ze komen. God heeft de Sabbat ingesteld en aan deze dag een zegen meegegeven. De gelovigen echter komen een dag later, op zondag. Is God hier dan niet blij mee? Absoluut wel. God vindt het heerlijk wanneer mensen samen komen tot Zijn eer. Hij kan daar intens van genieten. Maar God heeft één dag daar bijzonder geschikt voor gemaakt en deze geheiligd. Alleen dan zijn de meeste gelovigen te druk om hier gehoor aan te geven.

Terug naar God

Wees eens heel eerlijk naar jezelf. Als God zegt dat het Zijn Feesten zijn, wat betekent dit dan voor jou? Heb jij dan het recht om dit zomaar te negeren? God nodigt ons uit voor Zijn Feesten en deze uitnodiging vind je in Leviticus 23.

Je bent van harte uitgenodigd! 

©SlaapKerkjeSlaap

1 opmerking: